Laden...

Regelgeving en premies

Gaat u uw woning renoveren of verbouwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie.

Premies voor dakisolatie

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning tegen 2020 dakisolatie (of zoldervloerisolatie) hebben.
Als u investeert in dakisolatie, kunt u steun krijgen van verschillende instanties.

  • De overheid geeft u voor uitgaven voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) met een eindfactuur in 2016 nog altijd een belastingvermindering (inkomstenjaar 2016, aanslagjaar 2017). Wie in 2016 nog een bestelbon tekent en een voorschot stort, kan ook nog een belastingvermindering krijgen (inkomstenjaar 2017, aanslagjaar 2018). De isolatie moet geplaatst worden door een aannemer. U kunt 30% van het bedrag dat u betaald hebt voor de werken inbrengen in uw belastingaangifte. De belastingvermindering is wel beperkt tot een bepaald maximumbedrag.
  • De netbeheerders geven een premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie). U mag de dakisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen door een aannemer.
  • In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Vind uw gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be. Of neem contact op met uw gemeente.
  • Voor bepaalde huurders is er ook de sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen.
  • Als u uw dak of een deel van uw dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kunt u ook in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Om een verbeteringspremie te kunnen krijgen, moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn en mag uw inkomen niet hoger zijn dan een vastgelegd bedrag.

Premies voor muur- en vloerisolatie

Gevelisolatie (bijv. spouwmuurisolatie) komt in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Om een verbeteringspremie te kunnen krijgen, moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn en mag uw inkomen niet hoger zijn dan een vastgelegd bedrag.
De netbeheerders geven ook premies voor vloer- en muurisolatie als die door een aannemer geplaatst wordt:

In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor muur- of vloerisolatie. Kijk hiervoor op energiesparen.be of neem contact op met uw gemeente.