Laden...

Regelgeving en premies

Gaat u uw woning renoveren of verbouwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie.

Premies voor dakisolatie

Je kunt een premie aanvragen voor de isolatie van een ruimte die verwarmd kan worden of van een ruimte die hieraan grenst (het beschermd volume). Als een zolder verwarmd kan worden, kun je alleen een premie voor dakisolatie aanvragen. Bij een zolder die niet verwarmd
kan worden, kun je een premie voor dakisolatie of voor zoldervloerisolatie aanvragen, niet voor allebei.

Tot 30-6-2022 kon wie een dak of zoldervloer isoleert in een bestaande woning of appartement, bij Fluvius een premie aanvragen.

Deze premie is stopgezet en sinds 1 juli 2022 een onderdeel geworden van Mijn VerbouwPremie, zie Mijn VerbouwPremie voor dak.

Er is wel nog een tijdelijke premie bij Fluvius voor doe-het-zelvers. Op 30 september 2022 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de invoering bij Fluvius van een dak- of zoldervloerisolatiepremie voor doe-het-zelvers. (6 €/m² – mits te voldoen aan een aantal voorwaarden)

Vanaf 1 oktober 2022 kunt u Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

Premies voor muur- en vloerisolatie

Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.

Welke technische voorwaarden? De max. lambawaarde voor spouwmuurisolatie is 0,065W/m.K. Bij buitengevelisolatie moet de Rd-waarde minstens 3 m² K/W zijn. Bij isolatie langs de binnenkant van de buitengevel gaat het om een Rd-waarde van minimaal 2 m² K/W.

Door wie? De gevelisolatie moet geplaatst worden door een erkende aannemer. Deze kan je verder informeren over alle voorwaarden.

In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor muur- of vloerisolatie. Kijk hiervoor op energiesparen.be of neem contact op met uw gemeente.